15.05.2007Etter noen runder med vinkelsliper og pusserondell ble jeg klar over at bunnen skjulte noe som kunne by på merarbeid. Jeg skiftet til kappeskive og skar forsiktig ut en liten firkant. Joda. Og himmel! Her var det overraskelser i vente! Båten har nok vært skadet en gang i tiden. Og arbeidet med å reparere den har vært gjort svært slett. Jeg avdekket to lag med glassfiber, begge var lagt utenpå gammelt bunnstoff!! Vedheften var i nærheten av null, de var så løse at jeg delte dem med fingrene.


Da var det bare å gå videre med vinkelsliperen og fjerne den gamle dritten. På med åndedrettsvern, vernebriller, taskebeskyttelse, hørselvern, dyrevern og miljøvern. Regnfrakk og vernesko. Angriiiiip!!!! Det dukket da opp et hull på nesten 100 * 50 cm. Dette hullet var renset og skjært til på riktig vis, men for å bygge opp ny glassfiber var det brukt den tidligere nevnte sponplaten (hvem på kloden har gitt noen tillatelse til å overhodet nevne ordet sponplate i forbindelse med båt???).Denne var gått fullstendig i oppløsning, bare fibrene var tilbake. Det var lagt på glassfibermatte som ikke har fått se polyester i det hele tatt, fibrene lå løse rundt bunnen. Totalt skar jeg vekk mellom 5 og 10 kilo glassfiber. I tillegg kommer det vasstrukne skummet i innerliner. Regner med at båten blir lettere når den en gang kommer på sjøen igjen. Bildene er tatt med mobiltelefon, kommer til å bruke det videre, så unnskyld for eventuell dårlig bildekvalitet.Det som har skjedd her er altså at det har vært en skade i bunnen på båten. På begge sider. Hva eller hvordan har jeg ingen formening om. Båten har så blitt snudd på hodet, man har skjært bort skadestedet og lagt på ny glassfiber. På styrbord side har det antakelig vært en større skade. Der er en del av skummet fjernet og man har lagt inn den nevnte sponplaten som anlegg for den nye glassfiberen. Hele bunnen er dekket med nytt lag glassfiber. Babord side er gjort litt bedre. Der er skummet brukt som underlag for den nye glassfiberen. Der så det også jevnere ut.

Det var ikke gjort godt nok rent under påstøpen, gammelt bunnstoff lå på store deler av reparasjonen. I etterkant har nok denne reparasjonen vist seg å være i svakeste laget, og det er lagt enda et nytt lag med glassfiber utenpå dette igjen. Heller ikke her har de fjernet gammelt bunnstoff. Disse to lagene hadde delvis skilt lag. Og det var heller ikke vedheft i mot originalskroget, med unntak av baug og hekk. Det skal ikke mye til for å gjøre dette bedre. Og lærekurven stiger jo bratt med slike prosjekter da, så helt bortkastet er det vel ikke.