Hva vi gjorde feil og ikke gjorde riktig

 

Skal forsøke å oppsummere de groveste tabbene vi gjorde. Dette er nokså utleverende, men skitt au, noen vil vel kanskje få seg en god latter:-)

 

Tabbe nr 1:

Den desidert største feilen vi gjorde var å bygge kanoen der vi gjorde det. I en uisolert garasje. Fuktighet, temperatur, plass, støv... alt var feil. Men vi hadde tak over hodet om ikke annet. De to viktigste elementene er jo temperatur og fuktighet. Treet lever, og beveger seg i takt med omgivelsene. Vi opplevde at kanoen krympet med nærmere 2 centimeter da vi satte på varmen under skuta mot slutten. Dette var før påføringen av epoxy, og den krever en viss temperatur, og ikke minst tørt treverk.

Konklusjon: Ha oppvarmede, tørre lokale, eller ta følgene!

Tabbe nr 2:

Vi mente at vi ville klare oss med finerplater som spantemaler. De var 9 mm tykke. Dette er direkte galt! Det beste materialet vil sannsynligvis være gulvspon (22 mm) gjerne fuktbestandige. Vi opplevde at mange stifter satt løst, noen ikke i det hele tatt, og vi måtte stifte flere stifter i samme strip. Med sponplater vil festet være langt bedre, og det er i tillegg plass til flere stifter om det skulle være nødvendig. Gjenbruken vil også være mye bedre, det burde ikke være noe problem å lage 10 kanoer med solide spantemaler.

Konklusjon: bruk kraftige materialer til spantemalene!

Tabbe nr 3:

Når dere har lagt epoxy og duk på utsiden av kanoen, snur den og skal gjøre det samme på innsiden, så må dere ta hensyn til en viktig ting! Når det påføres epoxy vil det dannes gass i treet, og denne gassen vil ut. (om gassen skyldes varmeutvikling under herdeprosessen, eller en kjemisk reaksjon vet jeg ikke, men det er heller ikke vesentlig) Om dere gjør som vi gjorde, hadde på epoxy og la duken i den våte epoxyen, så vil denne gassen fanges under duken. Det ser ut som om hele kanoen har fått svære vannblemmer eller byllepest. (aner ikke hvordan man ser ut når man får byllepest, men tror at det må ligne kanoen vår..)

Konklusjon: For å unngå problemet kan man legge på et strøk med epoxy først, la dette herde, vaske og rubbe og deretter påføre ny epoxy og legge duken. Eller så må man gå med ei spryøte eller lignende og fjerne blærene etterhvert som de dukker opp under herdingen

Det var de tre største feilene vi gjorde.